Vrijwilligers

Voor het in stand houden van het stoomgemaal en voor de organisatie van stoomdagen en andere evenementen kan het bestuur van de stichting een beroep doen op een aantal vrijwilligers. Deze vrijwilligers werken geheel belangeloos en dragen het stoomgemaal een zeer warm hart toe. Op dit moment zijn ongeveer 40 vrijwilligers actief betrokken bij het Stoomgemaal.

De vrijwilligers voor de (stoommachine) technische onderhoudswerkzaamheden en de algemene bouwkundige onderhoudswerkzaamheden worden ‘aangenomen’ op basis van hun technische- en educatieve vaardigheden c.q. het overbrengen van kennis en ervaringen op de jongere generatie. 
De vrijwilligers voor de techniek hebben bij voorkeur kennis/ervaring met (stoom)machines. Heb je echter geen ervaring met technische vaardigheden, en weet je helemaal niets van stoom, maar vind je het leuk om opgeleid te worden tot stoker of machinist, dan ben je ook van harte welkom als vrijwilliger. Ervaren stokers en machinisten hebben een opleidingsplan klaar liggen en leiden je graag op.

De vrijwilligers voor de receptie/balie hebben vooral een representatieve functie. Zij ontvangen de bezoekers, verzorgen kassawerkzaamheden, verkopen en serveren koffie, thee, frisdrank en andere lekkernijen. Van de vrijwilligers voor educatie, rondleidingen en pr. wordt verwacht dat zij een brede kennis en interesse hebben van de historische aspecten van het Stoomgemaal en zijn omgeving. Bovenal is natuurlijk belangrijk dat je die kennis over kan brengen op anderen. Heb je geen ervaring, maar wil je graag leren, ook dan ben je van harte welkom. Er staat een opleidingsteam voor je klaar.
Op jaarbasis worden door alle vrijwilligers ongeveer 10.000 tot 12.000 uren besteed aan het Stoomgemaal.