Stoomgemaal Halfweg

Extra informatie nieuwsbrief

Stoomgemaal Halfweg in Lego

Op zondag 2 juni zal er iets heel bijzonders te zien zijn in Stoomgemaal Halfweg: een in Lego nagebouwd model van Stoomgemaal Halfweg.

Het model is 104 x 52 cm groot en draait ook echt. Er zijn ruim 25.000 Legosteentjes in verwerkt.

Het is gemaakt door Zwanenburger Johan Meeuwsen (55) die er ruim een half jaar aan gewerkt heeft. De timmerman begon met Legomodellen bouwen, toen hij een tijdlang niet kon werken en de oude Legosets bij zijn moeder had opgehaald om de tijd te doden.

Hij kreeg het idee om Stoomgemaal Halfweg in Lego na te bouwen, toen hij in contact kwam met collega-timmerman William van Beek die de grote kerk van Nijkerk had nagebouwd in Lego en daarna was begonnen aan het nabouwen van het stoomgemaal van Nijkerk.

Dat ga ik ook proberen, dacht Johan, maar dan met het stoomgemaal Halfweg, waar hij vanwege zijn fascinatie voor gemalen en stoommachines al meermalen was  geweest.

Het resultaat is nog te zien op zondag 2 juni wanneer in Stoomgemaal Halfweg de Dag van het Kind is, met allerlei extra activiteiten voor kinderen. Johan Meeuwsen zal er op deze dagen ook zijn om tekst en uitleg te geven.

Alle onderdelen van zijn Legomodel van het gemaal zijn gemaakt met standaard Legosteentjes, behalve de tandwielen van de stoommachine. Die waren in Lego niet verkrijgbaar en zijn met een 3D-printer gemaakt.