Stoomgemaal Halfweg

Bezoekersinformatie

Kijk op OPENINGDAGEN DAGEN 2024 voor het actuele overzicht.

Informatie over het Stoomgemaal
Voor bezoekers is een Nederlands- en Engelstalige audiotour beschikbaar. Deze audiotour kunt u lezen, maar ook afluisteren. Denkt u er dan aan om uw eigen signaal (oortjes) mee te nemen! Voor wie geen smartphone heeft is een papieren versie beschikbaar. Daarnaast zijn er vrijwilligers aanwezig om tekst en uitleg geven. Schroom niet om ze aan te spreken en vragen te stellen. Machinisten en stokers moeten in de eerste plaats op hun werk letten. Het kan dus zijn dat zij 'even niet' in de gelegenheid zijn om uw vraag te beantwoorden. 

Toegankelijkheid
Het museum is voor het grootste deel goed toegankelijk voor mensen die goed ter zijn. Houdt u er rekening mee dat de ruimte in de machinekamer beperkt is en dat sommige doorgangen wat krap zijn. De doorgang naar de schepradhuizen heeft een hoge opstap. Deze is voor mensen met een functiebeperking moeilijk bereikbaar vanuit de machinekamer.
Het Stoomgemaal beschikt niet over een invalidenparkeerplaats. U kunt een e-mail sturen, dan reserveren wij een invaliden parkeerplaats voor de ingang.

Rondleidingen
Rondleidingen onder leiding van een gids zijn niet mogelijk tijdens stoomweekenden. Huurt u het stoomgemaal exclusief af voor uw gezelschap, dan is een rondleiding met een gids wel mogelijk. Reserveren is noodzakelijk. Voorkom teleurstelling en vraag hier  onmiddellijk een rondleiding aan.

Collectie
In het stoomgemaal staan, naast de originele stoominstallatie, zowel modellentoommachines als gerestaureerde bedrijfsstoommachines opgesteld. Tijdens stoomdagen zijn deze allemaal in werking.

Consumpties
Bij de receptie zijn koffie, thee en andere consumpties verkrijgbaar. 

Voor of na uw bezoek aan het Stoomgemaal kunt u voor een lunch of diner terecht bij onze directe buren: Brasserie Het Gemaal.