Stoomgemaal Halfweg

Groot onderhoud Stoomgemaal

Stoomgemaal Halfweg krijgt een grote onderhoudsbeurt. Om het oudste en grootste nog werkende schepradstoomgemaal ter wereld de komende decennia in stand te houden verdwijnt het gebouw van begin maart tot begin juli achter steigers en steigerdoek. De werkzaamheden worden zo uitgevoerd, dat Stoomgemaal Halfweg van begin april tot en met begin november één weekend per maand geopend kan zijn voor publiek en onder stoom kan draaien. Het eerste stoomweekend van 2024 is op zaterdag 6 en zondag 7 april. Ook party's, bijeenkomsten en huwelijkceremonies kunnen gewoon doorgang vinden.

Het in de restauratie van historische gebouwen gespecialiseerde aannemingsbedrijf Holleman & Zn Santpoort zal in die tijd alle delen van het gebouw een grondige opknapbeurt geven. Zowel de daken, goten, kozijnen muren en de vloeren zijn dringend aan onderhoud toe. Op vrijdag 1 maart is de aannemingsovereenkomst met het bedrijf ondertekend.

De renovatie is financieel mogelijk dank zij bijdragen van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, de provincie Noord-Holland, de gemeente Haarlemmermeer, het Hoogheemraadschap Rijnland, het Cultuurfonds, de Gravin van Bylandt Stichting, de J.C. Ruigrok stichting en het Hendrik Mullerfonds.   

Rijksmonument
Stoomgemaal Halfweg werd in 1852 gebouwd om na de droogmaking van het Haarlemmermeer het overtollige regen- en kwelwater af te voeren naar zee. Het heeft tot 1977 gewerkt als boezemgemaal voor het hoogheemraadschap van Rijnland.

Sindsdien wordt dit Rijksmonument door vrijwilligers in stand gehouden. Bezoekers kunnen er op stoomdagen even de unieke sfeer proeven van een stoomgemaal dat nog precies zo werkt als in de tijd toen er nog geen elektriciteit was: met stokers die kolen op het vuur scheppen, sissende stoom, de geur van smeerolie, een stampende stoommachine en bruisend water dat wordt voortgestuwd door zes enorme schepraderen.

Vorig jaar vierde het gemaal dat de huidige, door Stork uit Hengelo gebouwde, 500 pk stoommachine en de stoomketel 100 jaar geleden in gebruik werden genomen.