Antieke stoomauto weer in Stoomgemaal

Antieke stoomauto weer in Stoomgemaal

12-06-2023

De antieke Lane 15 stoomauto uit 1909 komt weer naar het Stoomgemaal!
Op zondagmiddag 2 juli, tijdens het stoomweekend van 1 en 2 juli, is het voertuig als extra attractie te bewonderen. De stoomauto, gebouwd in Amerika, is in originele staat en heeft een aluminium carrosserie. De auto, de enig overgeblevene in de wereld, heeft 63 jaar in het Henri Ford museum in de VS gestaan, is daarna in Engeland beland en is sinds een aantal jaren eigendom van Michel Laarman uit Bloemendaal.
Hij heeft er ruim drie jaar aan gesleuteld om de wagen weer aan de praat te krijgen, mede omdat dat er niemand meer was die weet hoe de auto is opgebouwd en werkt. Het voertuig heeft een stoomketel die met behulp van benzinebranders wordt verhit.Zondagmiddag 2 juli zal hij er af en toe ook een ritje in de omgeving van het gemaal mee maken.

100 jaar stoommachine
Maar er is in Stoomgemaal Halfweg, het oudste en grootste nog werkende schepradstoomgemaal ter wereld, op zaterdag 1 en zondag 2 juli meer te beleven. Dit jaar viert het gemaal dat de huidige stoommachine en -ketel 100 jaar oud zijn. Ter gelegenheid hiervan zijn onder meer een speciale fotowand en een tentoonstelling van bijzondere objecten van het gemaal te zien, mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Stichting voor de Buurt uit Zwanenburg.

Ook voor kinderen
Ook voor kinderen is een bezoek aan Stoomgemaal Halfweg een onvergetelijke ervaring. Naast de grote, stampende stoommachine zijn er draaiende modelstoommachines, een smid die gloedvol vertelt over vuur en ijzer en kinderen ook de smeedhamer laat hanteren, een fotobingo om in te vullen én kinderen kunnen een stoomdiploma halen door naast de smid ook de stokers te helpen kolen in de stoomketel te scheppen.