Bijzondere objecten vanaf 1 oktober in Stoomgemaal Halfweg

Bijzondere objecten vanaf 1 oktober in Stoomgemaal Halfweg

27-09-2022

Op zaterdag 1 en zondag 2 oktober, tijdens het voorlaatste stoomweekend, zijn er 23 bijzondere objecten te zien in het gemaal. De circa 150 jaar oude spullen – variërend van oliekannetjes en -druppelaars tot een koperen bel en een bascule met gewichten - zijn tot 1977 gebruikt in het stoomgemaal.
De objecten zijn daarna door Rijnland bewaard in het Gemeenlandshuis te Spaarndam.
Het Hoogheemraadschap schenkt ze terug aan het gemaal. Ze zijn op zaterdag 1 en zondag 2 oktober, als het gemaal van 11.30 tot 16.30 uur onder stoom draait, voor iedereen te bekijken.

Een bezoek is een bijzondere ervaring
Maar ook zonder deze objecten is een bezoek aan het oudste en grootste nog werkende schepradstoomgemaal ter wereld zowel voor volwassenen als kinderen een onvergetelijke ervaring. Naast de grote stoommachine zijn er draaiende modelstoommachines, een smid die gloedvol vertelt over vuur en ijzer en ze ook de smeedhamer laat hanteren, en vrijwilligers die alles over stoom, de techniek en de historie van het stoomgemaal weten en graag uitleg geven en vragen beantwoorden. Kinderen kunnen ook een stoomdiploma halen en aan een fotobingo meedoen.

De toegangsprijzen bedragen voor volwassenen € 8,00 en voor kinderen (7 t/m 17 jaar) € 4,00. De Museumkaart is niet geldig.

Combiticket
Met een combiticket kun je het hele weekend van 1 en 2 oktober met korting zowel het Cruquius Museum als Stoomgemaal Halfweg bezoeken. In het Cruquius Museum staat de strijd tegen het water centraal en het verhaal over de droogmaking van het Haarlemmermeer met behulp van 19e-eeuwse stoomtechnieken.

In Stoomgemaal Halfweg proef je de unieke sfeer van een stoomgemaal dat nog precies zo werkt als in de tijd toen er nog geen elektriciteit was: met stokers die kolen op het vuur scheppen, hete stoom, de geur van smeerolie, een stampende stoommachine en bruisend water dat wordt voortgestuwd door zes enorme schepraderen.

Het combiticket is te bestellen op www.haarlemmermeermuseum.nl en bij de kassa van het Cruquius Museum. Het kost € 15,00 voor volwassenen en voor kinderen € 7,50 (5 t/m 12 jaar) of € 8,50 (13 t/m 17 jaar).