Feeërieke afsluiting stoomseizoen

Feeërieke afsluiting stoomseizoen

17-10-2022

Stoomgemaal Halfweg sluit het stoomseizoen 2022 op 5 en 6 november traditioneel op een feeërieke manier af. Stap daarom het 1e weekend van november voor het laatst dit jaar in een tijd toen er nog geen elektriciteit was, met de geur van smeerolie, een met kolen gestookt vuur dat een helse hitte afgeeft en een stampende stoommachine die zes gigantische schepraderen aandrijft. Op zondag 6 november draait het gemaal ook ’s avonds, van 18.00 tot 20.00 uur, onder stoom. Daarbij is het gebouw binnen verlicht met olielampen, wat voor een bijzondere, nostalgische sfeer zorgt. 

Kinderen kunnen een stoomdiploma behalen door allerlei opdrachten uit te voeren. Die opdrachten zijn onder andere de smid helpen met het smeden, kolen scheppen en op het vuur gooien en de olieman helpen. Verder zijn er draaiende modelstoommachines, een fotobingo en vertelt de smid een gloedvol verhaal over vuur en ijzer.
Er zijn vrijwilligers die alles over stoom, de techniek en de historie van het stoomgemaal weten en graag uitleg geven en vragen beantwoorden.

Combiticket
Met een combiticket kun je het hele weekend van 5 en 6 november met korting zowel het Cruquius Museum als Stoomgemaal Halfweg bezoeken. Het combiticket is te bestellen op www.haarlemmermeermuseum.nl en bij de kassa van het Cruquius Museum. Het kost € 15,00 voor volwassenen en voor kinderen € 7,50 (5 t/m 12 jaar) of € 8,50 (13 t/m 17 jaar).