Feeëriek slot van seizoen Stoomgemaal 4 en 5 november

Feeëriek slot van seizoen Stoomgemaal 4 en 5 november

23-10-2023

Traditiegetrouw wordt het stoomseizoen afgesloten op een feeërieke manier. Het oudste en grootste nog werkende schepradstoomgemaal ter wereld is op 4 en 5 november van 11.30 tot 16.30 uur geopend voor publiek. Op zondag 5 november draait het gemaal ook ’s avonds, van 18.00 tot 20.00 uur, onder stoom. Daarbij is het gebouw binnen verlicht met olielampen, wat voor een bijzondere, nostalgische sfeer zorgt.

Stap voor het laatst dit jaar in een tijd toen er nog geen elektriciteit was, met de geur van smeerolie, een met kolen gestookte ketel die een helse hitte afgeeft en de stampende, dit jaar 100 jaar oude stoommachine die zes gigantische schepraderen aandrijft.

Kinderen
Ook voor kinderen is er veel te beleven. Er zijn draaiende modelstoommachines, een smid die gloedvol vertelt over vuur en ijzer en ze ook desmeedhamer laat hanteren. Er is een spannende speurtocht naar de gouden steenkool en er is een fotobingo.

Entreeprijs
Volwassenen € 10,--, Jongeren (5 t/m 17 jaar) € 5,--, vanaf 18 jaar met CJP € 5,00. De museumjaarkaart is niet geldig.
 

Combiticket
Met een combiticket kun je het hele weekend van 4 en 5 november met korting zowel het Cruquius Museum als Stoomgemaal Halfweg bezoeken.
In het Cruquius Museum staat de strijd tegen het water centraal en het verhaal over de droogmaking van het Haarlemmermeer met behulp van 19e-eeuwse stoomtechnieken.

In Stoomgemaal Halfweg proef je de unieke sfeer van een stoomgemaal dat nog precies zo werkt als in de tijd toen er nog geen elektriciteit was: met stokers die kolen op het vuur scheppen, hete stoom, de geur van smeerolie, een stampende stoommachine en bruisend water dat wordt voortgestuwd door zes enorme schepraderen.

Het combiticket is alleen te koop bij de kassa’s van Stoomgemaal Halfweg en het Cruquius Museum. Het kost € 19,00 voor volwassenen en voor kinderen € 9,50 (5 t/m 12 jaar) of € 11,00 (13 t/m 17 jaar).