Feeëriek slot van stoomseizoen

Feeëriek slot van stoomseizoen

26-10-2021

Stoomgemaal Halfweg sluit het stoomseizoen 2021 volgend weekend op een feeërieke manier af. Het oudste en grootste nog werkende schepradstoomgemaal ter wereld is op zaterdag 6 en zondag 7 november van 11.30 tot 16.30 uur geopend voor publiek. Maar voor het eerst sinds twee jaar draait het gemaal zondag 7 november ook ’s avonds, van 18.00 tot 20.00 uur, onder stoom. Daarbij is het gebouw binnen verlicht met olielampen, wat voor een bijzondere, nostalgische sfeer zorgt.

Fotografen kunnen die avond extra hun hart ophalen, als het donker is en het gebouw in een feeëriek licht baadt.

Stap daarom komend weekend voor het laatst dit jaar in een tijd toen er nog geen elektriciteit was, met de geur van smeerolie, een met kolen gestookt vuur dat een helse hitte afgeeft en een stampende stoommachine die zes gigantische schepraderen aandrijft.

Ook voor kinderen is er veel te beleven. Er zijn draaiende modelstoommachines, een smid die gloedvol vertelt over vuur en ijzer en ze ook de smeedhamer laat hanteren, en vrijwilligers die alles over stoom, de techniek en de historie van het stoomgemaal weten en graag uitleg geven en vragen beantwoorden.

Er is een gratis audiotour beschikbaar die via een QR-code kan worden gedownload op de eigen smartphone. Voor wie geen smartphone heeft, is er een papieren versie beschikbaar.

Entreeprijs
De entreeprijs bedraagt voor volwassenen € 8,- en voor kinderen van 7 tot en met 17 jaar € 4,-. De museumjaarkaart is niet geldig.

Volgend seizoen
Stoomgemaal Halfweg zal in 2022 weer van april tot en met november elk eerste weekend van de maand geopend zijn voor publiek.

Op stroom naar stoom
Kom op stroom naar het stoomgemaal. Vanaf NS station Halfweg-Zwanenburg is het maar een paar minuten lopen.