Laatste draaidag seizoen

Laatste draaidag seizoen

20-10-2017

Stap binnen in een levend verleden in volle actie, waar je de geur van smeerolie opsnuift, waar een echt met kolen gestookt vuur een helse hitte geeft, waar een enorme stoommachine staat te stampen en gigantische schepraderen al even gigantische watermassa’s verplaatsen. 1.500.000 liter water per minuut.

Het Stoomgemaal is een onvergetelijke belevenis voor jong en oud, man en vrouw, wel of niet technisch. Want hier gaat het niet alleen om techniek, maar vooral ook historie. En om dat bekende-Hollandse probleem: hoe houden wij onze voeten droog?
Neem voor alles de tijd, want haast kennen wij hier niet: of u nu een uurtje wilt rondkijken of van begin tot eind, daar bent u helemaal vrij in. Aarzel ook niet om de vrijwilligers aan te spreken, voor uitleg of voor antwoorden op u vragen.

En kinderen kunnen zich vergapen aan de modelstoommachines, bij de ‘meterman’ interessante dingen zien en doen, de stoker helpen als kolen op het vuur te gooien, en bij de smid een ijzersterk verhaal horen voordat ze ook zelf het hete ijzer mogen smeden.