Ontmantelde stoomdrum te zien op 8 en 9 september

Ontmantelde stoomdrum te zien op 8 en 9 september

31-08-2018

Uniek moment tijdens open monumenten weekend
De stoomdrum van de stoomketel is door het Stoomwezen c.q. Lloyds afgekeurd en dient vervangen te worden. Het gemaal kan dus niet draaien, maar het publiek heeft tijdens het monumentenweekend wel de unieke gelegenheid om, op gepaste afstand, te zien hoe een stoomdrum er werkelijk uitziet.
De vervanging van stoomdrum is een kostbare zaak en het bestuur van de Stichting Vrienden Stoomgemaal Halfweg spant zich nog steeds in om de benodigde financiële middelen bij elkaar te krijgen, zodat het historische erfgoed uit 1852 behouden kan blijven.
Gratis entree
De entree is gratis tijdens de monumentendagen maar een vrijwillige bijdrage voor de aanschaf van een nieuwe stoomdrum is van harte welkom. Help mee en ondersteun het voortbestaan van dit unieke en oudste schepradstoomgemaal ter wereld.
Kinderen
Voor kinderen is er van alles te beleven tijdens het open monumenten weekend. Bij de ‘meterman’ kunnen ze interessante dingen zien en doen. De smid vertelt een ijzersterk verhaal, waarna ze zelf (onder toeziend oog van de smid) het hete ijzer mogen smeden.
Vrijwilligers
Er zijn vrijwilligers, die alles over stoom, techniek, de historie en het ontmantelen van de stoomdrum weten. Zij geven graag uitleg en beantwoorden de vragen.