Oudste nog werkende stoombrandspuit komt 10 september 'brandjes blussen' in Stoomgemaal Halfweg

Oudste nog werkende stoombrandspuit komt 10 september 'brandjes blussen' in Stoomgemaal Halfweg

02-09-2023

Op zondag 10 september komt de oudste nog werkende mobiele stoombrandspuit 'brandjes blussen' in Stoomgemaal Halfweg, het oudste en grootste nog werkende schepradstoomgemaal ter wereld.

De in 1884 door de Engelse firma Shand, Mason & Co. voor de Amsterdamse beroepsbrandweer gebouwde spuit draagt de naam ‘Vecht’. Hij is tot 1908 ingezet bij vele branden in de havens van Amsterdam, maar ook bij de grote brand in de stadsschouwburg in 1890. In 1912 is de spuit verkocht aan de gemeente IJsselstein, waar hij tot in de jaren ’30 is ingezet. In 1976 werd de ‘Vecht’ ontdekt in een loods en na restauratie ondergebracht bij de Stichting Historisch Brandweermaterieel.

Sinds 1981 worden er demonstraties mee verricht bij allerlei evenementen. Mét een bemanning in historische kleding. Dat gebeurt ook in Stoomgemaal Halfweg. Het voertuig kan 1.500 liter water per minuut spuiten.

De stoomspuit komt naar Halfweg ter gelegenheid van het 100-jarige bestaan van de stoommachine van Stoomgemaal Halfweg. In verband hiermee vinden dit jaar verschillende extra activiteiten plaats, mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Stichting voor de Buurt uit Zwanenburg.