Renovatie van Stoomgemaal, maar vanaf 6 april weer open voor publiek

Renovatie van Stoomgemaal, maar vanaf 6 april weer open voor publiek

01-03-2024

Voorzitter Paul te Beest van de Stichting Vrienden van Stoomgemaal Halfweg heeft vandaag de aannemingsovereenkomst getekend met aannemingsbedrijf Holleman & Zn Santpoort voor de grote renovatie van Stoomgemaal Halfweg. Het oudste en grootste nog werkende schepradstoomgemaal krijgt de komende maanden een grote onderhoudsbeurt. Maandag beginnen de werkzaamheden. Het eerste stoomweekend is op 6 en 7 april. Het gemaal is dan gewoon open voor publiek.


Van begin maart tot half juli verdwijnt het gemaal achter steigers en steigerdoek, omdat het gebouw een grote onderhoudsbeurt krijgt. Het in de restauratie van historische gebouwen gespecialiseerde aannemingsbedrijf Holleman & Zn Santpoort zal in die tijd alle delen van het gebouw een grondige opknapbeurt geven. Zowel de daken, goten, kozijnen, muren als vloeren zijn dringend aan onderhoud toe. 


De renovatie is financieel mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, de provincie Noord-Holland, de gemeente Haarlemmermeer, het Hoogheemraadschap Rijnland, het Cultuurfonds, de Gravin van Bylandt Stichting, de J.C. Ruigrok Stichting en het Hendrik Mullerfond.