Stoomgemaal 3 en 4 juli weer open

Stoomgemaal 3 en 4 juli weer open

28-06-2021

Elk eerste weekend van de maand open
Ook in de maanden augustus tot en met november, zal het gemaal elk eerste weekend open zijn en onder stoom draaien. Voorzitter Paul te Beest van de Stichting Vrienden Stoomgemaal Halfweg is blij dat het gemaal weer opengaat: ”Vorig jaar konden we vanwege corona maar twee weekenden open zijn. En dit jaar zijn de geplande stoomdagen in april, mei en juni ook niet doorgegaan. Wij willen ons publiek graag weer een ‘stoom experience’ bieden; de unieke sfeer van een stoomgemaal dat precies zo werkt als vroeger, met kolenvuur, stoom, de geur van smeerolie, een stampende stoommachine en bruisend water dat door zes enorme schepraderen wordt verplaatst.”

Audiotour in beeld en geluid
Omdat fysieke rondleidingen in verband met de coronabeperkingen niet toegestaan waren heeft een werkgroep de afgelopen periode een audiotour gemaakt. De audiotour is te lezen, maar kan ook afgeluisterd worden. De audiotour is gratis te downloaden via een QR-code of via de website. Bezoekers wordt geadviseerd om hun eigen koptelefoon (oortjes) mee te nemen. Voor wie geen smartphone heeft is er papieren versie beschikbaar.
Bezoekers komen in het stoomgemaal aan de weet, hoe het waterbeheer van weleer zich afspeelde, welke belangrijke rol het stoomgemaal Halfweg in de waterhuishouding van het waterschap Rijnland had en hoe nauw het daarmee verbonden was met de geschiedenis van Haarlemmermeer. Kinderen worden niet vergeten. Voor hen zijn er modelstoommachines en de smid die gloedvol kan vertellen over vuur en ijzer én vrijwilligers die alles over stoom, de techniek en de historie van het stoomgemaal weten en die graag uitleg geven en vragen beantwoorden. 

De toegangsprijzen bedragen voor volwassenen € 8,-- en voor kinderen (7 t/m 17 jaar) € 4,--.

RIVM-maatregels
Stoomgemaal Halfweg houdt zich aan de geldende RIVM-maatregels. Als het te druk wordt kan er een wachttijd zijn om naar binnen te gaan of in het gemaal verder te lopen.