Stoomgemaal open tijdens Museumweekend 9 en 10 april

Stoomgemaal open tijdens Museumweekend 9 en 10 april

01-04-2022

Op zaterdag 9 en zondag 10 april is het Stoomgemaal Halfweg voor het eerst dit jaar weer open tijdens het museumweekend. Van 11.30 tot 16.30 uur is het gemaal geopend voor bezoekers. Om 12.00 uur wordt de stoommachine gestart. 

Unieke sfeer
Proef op deze dagen de unieke sfeer van een Stoomgemaal dat nog precies zo werkt als in de tijd toen er nog geen elektriciteit was: met stokers die kolen op het vuur scheppen, hete stoom, de geur van smeerolie, een stampende stoommachine en bruisend water dat wordt voortgestuwd door zes enorme schepraderen. 

Kinderen
Voor kinderen is een bezoek aan het gemaal ook een onvergetelijke ervaring. Naast de grote stoommachine zijn er draaiende modelstoommachines, een smid die gloedvol vertelt over vuur en ijzer en ze ook de smeedhamer laat hanteren, en vrijwilligers die alles over stoom, de techniek en de historie van het stoomgemaal weten en graag uitleg geven en vragen beantwoorden.

Waterbeheer
In stoomgemaal Halfweg speelt zich het waterbeheer van weleer af. Jong en oud kunnen er aan de weet komen welke belangrijke rol stoom vroeger speelde en hoe nauw het gemaal verbonden was met de geschiedenis van Haarlemmermeer.

Audiotour
Er is een gratis audiotour beschikbaar die via een QR-code kan worden gedownload op de eigen smartphone. Voor wie geen smartphone heeft, is er een papieren versie beschikbaar.

Kosten
Om de dure kolen te bekostigen wordt tijdens het museumweekend een ‘stoomtoeslag’ gevraagd van € 4,- per volwassene en € 2,- voor kinderen (7 t/m 17 jaar). De Museumjaarkaart is helaas niet geldig.