Stoomseizoen 2024 van start

Stoomseizoen 2024 van start

18-03-2024

Op zaterdag 6 en zondag 7 april gaat het stoomseizoen 2024 van Stoomgemaal Halfweg van start. Het oudste en grootste nog werkende schepradstoomgemaal ter wereld is in 2024 van begin april tot en met begin november opnieuw één weekend per maand geopend voor publiek en draait dan onder stoom.Tijdens stoomdagen is het stoomgemaal geopend van 11.30 tot 16.30 uur. Om 12.00 wordt de stoommachine gestart


De buitenkant van het gemaal gaat de komende maanden schuil achter steigers en steigerdoek, omdat Stoomgemaal Halfweg tot half juli een grote onderhoudsbeurt krijgt. Maar binnen is een bezoek aan het gemaal zowel voor volwassenen als kinderen nog steeds  een onvergetelijke ervaring.

Naast de grote, ruim 100 jaar oude stoommachine zijn er draaiende modelstoommachines, een smid die gloedvol vertelt over vuur en ijzer en kinderen ook de smeedhamer laat hanteren, en vrijwilligers die alles over stoom, de techniek en de historie van het stoomgemaal weten en graag uitleg geven en vragen beantwoorden.

Toegangsprijzen
De toegangsprijzen bedragen voor volwassenen € 10,00 en voor kinderen (7 t/m 17 jaar) € 5,00. De Museumkaart is niet geldig.

Combiticket
Met een combiticket kun je het hele weekend van 6 en 7 april met korting zowel Stoomgemaal Halfweg als het Cruquius Museum bezoeken.
In het Cruquius Museum staat de strijd tegen het water centraal en het verhaal over de droogmaking van het Haarlemmermeer met behulp van 19e-eeuwse stoomtechnieken.

In Stoomgemaal Halfweg proef je de unieke sfeer van een stoomgemaal dat nog precies zo werkt als in de tijd toen er nog geen elektriciteit was: met stokers die kolen op het vuur scheppen, hete stoom, de geur van smeerolie, een stampende stoommachine en bruisend water dat wordt voortgestuwd door zes enorme schepraderen.

Het combiticket is alleen te koop bij de kassa’s van Stoomgemaal Halfweg en het Cruquius Museum. Het kost € 19,00 voor volwassenen en voor kinderen € 9,50 (5 t/m 12 jaar) of € 11,00 (13 t/m 17 jaar en CJP-houders).