11/12 mei Stoomgemaal in Lego en op 11 mei ook technische rondleiding

11/12 mei Stoomgemaal in Lego en op 11 mei ook technische rondleiding

09-04-2024

Tijdens het stoomweekend van zaterdag 11 en zondag 12 mei is er iets heel bijzonders te zien in het gemaal: een in Lego nagebouwd model van Stoomgemaal Halfweg. Het is 104 x 52 cm groot en draait echt. Er zijn ruim 25.000 Legosteentjes in verwerkt. 
Op 11 mei is er ook een technische rondleiding. De rondleiding is snel vol. Schrijf je in via info@stoomgemaalhalfweg.nl want vol=vol!


Stoomgemaal in Lego
Het legomodel is gemaakt door Zwanenburger Johan Meeuwsen (55) die er ruim een half jaar aan gewerkt heeft. Hij is op 11 en 12 mei, wanneer Stoomgemaal Halfweg, het oudste en grootste nog werkende schepradstoomgemaal ter wereld onder stoom draait, zelf ook aanwezig. Het  Legomodel is een bezoek aan het gemaal op deze dagen zowel voor volwassenen als kinderen een extra onvergetelijke ervaring.

Technische rondleiding
Wil je weten wat een gelijkstroommachine is en hoe die werkt? En een waterpijpketel?  Rondleider Han Maas kan er alles over vertellen. De rondleiding begint om 10.30 uur.

Naast de grote, ruim 100 jaar oude stoommachine zijn er draaiende modelstoommachines, een smid die gloedvol vertelt over vuur en ijzer en kinderen ook de smeedhamer laat hanteren, en vrijwilligers die alles over stoom, de techniek en de historie van het stoomgemaal weten en graag uitleg geven en vragen beantwoorden.

Openingstijden/Toegangsprijzen
Stoomgemaal Halfweg is op 11 en 12 mei geopend van 11.30 tot 16.30 uur. Om 12.00 wordt de stoommachine gestart.
De toegangsprijzen bedragen voor volwassenen € 10,00 en voor kinderen (7 t/m 17 jaar) € 5,00. De Museumkaart is niet geldig. Betalen kan alleen door pinnen.

Combiticket
Met een combiticket kun je het hele weekend van 11 en 12 mei met korting zowel Stoomgemaal Halfweg als het Cruquius Museum bezoeken. In het Cruquius Museum staat de strijd tegen het water centraal en het verhaal over de droogmaking van het Haarlemmermeer met behulp van 19e-eeuwse stoomtechnieken.

In Stoomgemaal Halfweg proef je de unieke sfeer van een stoomgemaal dat nog precies zo werkt als in de tijd toen er nog geen elektriciteit was: met stokers die kolen op het vuur scheppen, hete stoom, de geur van smeerolie, een stampende stoommachine en bruisend water dat wordt voortgestuwd door zes enorme schepraderen.

Het combiticket is alleen te koop bij de kassa’s van Stoomgemaal Halfweg en het Cruquius Museum. Het kost € 19,00 voor volwassenen en voor kinderen € 9,50 (5 t/m 12 jaar) of € 11,00 (13 t/m 17 jaar en CJP-houders).