Zaterdag 6 juli: Technische rondleiding. Zondag 7 juli: Presentatie Water, dijken en klimaatverandering.

Zaterdag 6 juli: Technische rondleiding. Zondag 7 juli: Presentatie Water, dijken en klimaatverandering.

13-06-2024

Op zondag 7 juli geeft Frans de Haan, oud-senior projectleider van een Waterschap, tweemaal een presentatie over ‘Water, Dijken en Klimaatverandering’. Op zaterdag 6 juli verzorgt Han Maas weer een technische rondleiding.

Water, dijken en klimaatverandering
Nederland ligt aan zee en is de delta van West-Europa. Als de eeuwigdurende strijd tegen het water wordt verloren, vertelt en toont Frans de Haan, onder meer met behulp van een maquette, wat er dan nog van ons land overblijft.
Hij vertelt ook hoe dijken worden verstrekt en hoe Nederland in de eeuwigdurende strijd tegen het water constant moet waken, werken en strijden om Nederland boven water te houden, zeker met het oog op de gevolgen van klimaatverandering.
De lezingen, die zowel voor kinderen als ouderen zijn bedoeld, beginnen om 13.00 en 14.30 uur.

Technische rondleiding
Wil je weten wat een gelijkstroommachine is en hoe die werkt? En een waterpijpketel?  Rondleider Han Maas kan er alles over vertellen. De rondleiding begint om 10.30 uur. Naast de grote, ruim 100 jaar oude stoommachine zijn er draaiende modelstoommachines, een smid die gloedvol vertelt over vuur en ijzer en kinderen ook de smeedhamer laat hanteren, en vrijwilligers die alles over stoom, de techniek en de historie van het stoomgemaal weten en graag uitleg geven en vragen beantwoorden. Aanmelden is noodzakelijk en kan via info@stoomgemaalhalfweg.nl

Het gemaal is zowel op zaterdag 6 als op zondag 7 juli van 11.30 tot 16.30 uur geopend voor publiek en draait onder stoom van 12.00 tot 16.00 uur. De entree bedraagt voor volwassenen € 10,-- en voor kinderen (van 5 t/m 17 jaar) € 5,--.

Combiticket
Met een combiticket kun je het hele weekend van 6 en 7 juli met korting zowel het Cruquius Museum als Stoomgemaal Halfweg bezoeken. In het Cruquius Museum staat de strijd tegen het water centraal en het verhaal over de droogmaking van het Haarlemmermeer met behulp van 19e-eeuwse stoomtechnieken.In Stoomgemaal Halfweg kun je de sfeer beleven van een stoomgemaal dat nog precies zo werkt als vroeger: met stokers die kolen op het vuur scheppen, hete stoom, de geur van smeerolie, een stampende stoommachine en bruisend water dat wordt voortgestuwd door zes enorme schepraderen.
Het combiticket is alleen te koop bij de kassa’s van Stoomgemaal Halfweg en het Cruquius Museum. Het kost € 19,-- voor volwassenen en voor kinderen € 9,50 (5 t/m 12 jaar) of € 11,-- (13 t/m 17 jaar).