Eindig vakantie met bezoek aan Stoomgemaal Halfweg

Eindig vakantie met bezoek aan Stoomgemaal Halfweg

28-08-2021

Leuk uitje voor hele gezin
Wie aan het eind van de vakantie nog een leuk uitje zoekt voor het hele gezin, kan op zaterdag 4 en zondag 5 september terecht in Stoomgemaal Halfweg. Dit oudste en grootste nog werkende schepradstoomgemaal ter wereld is dan van 11.30 tot 16.30 uur open voor publiek en draait onder stoom.

Proef op deze dagen de unieke sfeer van een stoomgemaal dat nog precies zo werkt als in de tijd toen er nog geen elektriciteit was: met stokers die kolen op het vuur scheppen, hete stoom, de geur van smeerolie, een stampende stoommachine en bruisend water dat wordt voortgestuwd door zes enorme schepraderen.

Waterbeheer
In Stoomgemaal Halfweg speelt zich het waterbeheer van weleer af. Jong en oud kunnen er aan de weet komen welke belangrijke rol stoom vroeger speelde en hoe nauw het gemaal verbonden was met de geschiedenis van Haarlemmermeer.

Onvergetelijke ervaring
Voor kinderen is een bezoek aan het gemaal ook een onvergetelijke ervaring. Naast de grote stoommachine zijn er draaiende modelstoommachines, een smid die gloedvol vertelt over vuur en ijzer en ze ook de smeedhamer laat hanteren, en vrijwilligers die alles over stoom, de techniek en de historie van het stoomgemaal weten en graag uitleg geven en vragen beantwoorden.

Audiotour
Er is een gratis audiotour beschikbaar die via een QR-code kan worden gedownload op de eigen smartphone. Voor wie geen smartphone heeft, is er een papieren versie beschikbaar.

Toegangsprijzen
De toegangsprijzen bedragen voor volwassenen € 8,-- en voor kinderen (7 t/m 17 jaar) € 4,--. De Museumjaarkaart is niet geldig.

RIVM-regels
Stoomgemaal Halfweg houdt zich aan de geldende RIVM-regels. Als het te druk is, kan het zijn dat u even moet wachten om naar binnen te gaan of in het gemaal verder te lopen.