Vrijwilligers sluiten 100 jarig jubileumstoomseizoen af

Vrijwilligers sluiten 100 jarig jubileumstoomseizoen af

14-11-2023

Het stoomseizoen 2023 van Stoomgemaal Halfweg is ten einde. In dat seizoen werd gevierd dat de stoommachine en -ketel van het gemaal 100 jaar oud zijn en dankzij onze vrijwilligers nog steeds prima functioneren.

Activiteiten in kader van 100 jaar stoommachine
Tijdens het jubileumjaar vonden diverse speciale activiteiten plaats, mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Stichting voor de Buurt uit Zwanenburg. Zo was er een fotowand met foto’s van de bouw en installatie van de stoommachine en de (toen nog twee) ketels in 1923, terwijl in de verbindingsgang tussen het ketelhuis en het machinegebouw een tentoonstelling is ingericht met bijzondere, historische objecten.

Ook waren er speciale, technische rondleidingen, een Dag van het Kind met veel bijzondere extra activiteiten voor kinderen, en kwamen een antieke stoomauto en stoombrandspuit op bezoek.

Afsluiting 100 jaar stoommachine
Het jubileumjaar wordt door de ca. 45 vrijwilligers van het gemaal zelf afgesloten op 15 december met een gezamenlijke bijeenkomst en maaltijd. Ook de kosten daarvan worden voor een deel betaald uit de donatie die Stoomgemaal Halfweg voor de viering van het 100-jarige bestaan van de stoommachine en -ketel heeft ontvangen van Stichting voor de Buurt uit Zwanenburg.