Workshop voor kinderen 7 oktober,  lezing 'Nederland leeft met water' 8 oktober.

Workshop voor kinderen 7 oktober, lezing 'Nederland leeft met water' 8 oktober.

17-09-2023

Stoomgemaal Halfweg staat op zaterdag 7 en zondag 8 oktober in het teken van verbeelding en waterbeheer. Het is dan het actieweekend van de campagne Ontdek Cultureel Haarlemmermeer, waar Stoomgemaal Halfweg aan meedoet. 

In het kader daarvan geeft docent Anne Greet List van het Podium voor Architectuur Haarlemmermeer op zaterdag 7 oktober van 13.30 tot 15.30 uur een workshop voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar over stoom, stoomwolken, techniek, stampende machines, water en het stoomgemaal als stoer gebouw.Op basis van oude kaarten en foto’s van toen en nu kunnen kinderen hún stoomgemaal maken met verf, potlood, krijt, foto’s, kaarten en woorden. De docent helpt met het verbeelden van het Stoomgemaal 2023 van de kinderen. Gebarentaal is daarbij ook belangrijk, want het gemaal blaast, stoomt en piept. Kun je dat zichtbaar maken?


Nederland leeft met water
Onder deze titel vertelt Frans de Haan op zondag 8 oktober o.a. hoe onder zijn leiding dijken werden verstrekt. Nederland ligt aan zee en is de delta van West-Europa. Als de eeuwigdurende strijd tegen het water wordt verloren, wordt verteld en getoond wat er nog van Nederland overblijft.
Tijdens het draaien van de stampende en puffende stoommachine legt Frans om 13.30, 14.30 en 15.30 uur uit hoe Nederland in de eeuwigdurende strijd tegen het water constant moet waken, werken en strijden om Nederland boven water te houden.
 

Combiticket
Met een combiticket kun je het hele weekend van 7 en 8 oktober met korting zowel het Cruquius Museum als Stoomgemaal Halfweg bezoeken.

In het Cruquius Museum staat de strijd tegen het water centraal en het verhaal over de droogmaking van het Haarlemmermeer met behulp van 19e-eeuwse stoomtechnieken.

In Stoomgemaal Halfweg kun je de sfeer beleven van een stoomgemaal dat nog precies zo werkt als vroeger: met stokers die kolen op het vuur scheppen, hete stoom, de geur van smeerolie, een stampende stoommachine en bruisend water dat wordt voortgestuwd door zes enorme schepraderen.

Het combiticket is alleen te koop bij de kassa’s van Stoomgemaal Halfweg en het Cruquius Museum. Het kost € 19,00 voor volwassenen en voor kinderen € 9,50 (5 t/m 12 jaar) of € 11,00 (13 t/m 17 jaar).