Zondag 11 augustus Stoomgemaal open

Zondag 11 augustus Stoomgemaal open

02-08-2019

Proef de unieke sfeer van een stoomgemaal dat precies zo als vroeger in werking is: het helse kolenvuur, de stoom, de geur van smeerolie, de stampende stoommachine, het bruisende water voort gestuwd door zes enorme schepraderen die samen maar liefst anderhalf miljoen liter water per minuut uitslaan. Letterlijk binnen handbereik speelt  zich hier waterbeheer van weleer af. Hier kunt u (jong en oud) aan de weet komen welke belangrijke rol het stoomgemaal had in de waterhuishouding van het waterschap Rijnland en hoe nauw het verbonden was met de geschiedenis van de Haarlemmermeer.
En de kinderen worden zeker niet vergeten: modelstoommachines, de ‘meterman’ die proefjes doet, de smid die gloedvol vertelt over vuur en ijzer en ze ook de smeedhamer laat hanteren. De vrijwilligers die alles over stoom, de techniek en de historie van het stoomgemaal weten geven graag uitleg en beantwoorden de vragen.
Uniek is ook dat dit stoomgemaal als enige een treinstation op steenworp afstand heeft. Let op de omleiding aanwijzingen van Rijks Waterstaat. Door werkzaamheden aan de N 200 en de brug over het boezemkanaal dient u de omleidingsroute te gebruiken. Een bezoek aan het stoomgemaal is, zeker in deze tijd van hittegolven en grote droogte maar ook van overvloedige regenbuien, meer dan waard. 
De entreeprijzen bedragen voor volwassenen inclusief 65+ € 7,00 (€ 3,00 entree + € 4,00 kolentoeslag) en voor kinderen (6 t/m 14 jaar) € 3,00.