Zwart jaar voor jubilerend Stoomgemaal

Zwart jaar voor jubilerend Stoomgemaal

23-03-2018

Geen rook uit de schoorsteen 
De stoomdrumketel, daterend uit 1923 is tijdens de 40 jaarlijkse keuring afgekeurd omdat bij de klinknagelgaten onacceptabele ‘indicaties’ (aanwijzingen tot scheurvorming) zijn waargenomen. Alle openstellingsdagen en draaidagen in 2018 komen te vervallen en ook tijdens het museumweekend en de nationale molen- en gemalendagen blijft het Stoomgemaal voor het publiek gesloten. 2018 zou een feest jaar worden en de voorbereidingen voor de viering van het 40-jarig jubileum met een open dag op zaterdag 26 mei voor de inwoners van Halfweg en Zwanenburg zijn gestopt, want een jubileumfeest zonder draaiend stoomgemaal is geen feest.

Nieuwe ketel financiële uitdaging
Om het erfgoed voor de toekomst te behouden zijn offertes voor een nieuwe stoomdrumketel, 10 valpijpen en 20 circulatiepijpen opgevraagd bij diverse gespecialiseerde apparatenfabrikanten. De vele technische vrijwilligers zijn heel kundig, maar bij deze ingewikkelde klus kunnen zij slechts de vaklieden assisteren. 
De Stichting Vrienden Stoomgemaal Halfweg is een financieel gezonde stichting en heeft het jaar 2017 afgesloten met een klein positief saldo. Voor de keuring van de ketel en de bijbehorende werkzaamheden is geld gereserveerd, maar in de vervanging van de ketel is niet voorzien. Dit betekent dat het Bestuur van de Stichting initiatieven gaat nemen om de benodigde financiën van deze kostbare zaak te verkrijgen zodat het Stoomgemaal binnen afzienbare tijd weer in volle glorie met een nieuwe ketel kan draaien.